, , , ,

Ustanoviteljica in direktorica TMK Lab – a, Andreja Kodrin: »Živimo v čudovitem obdobju ‘evrobuma’. Brezposelnost je najnižja od uvedbe evra, ob gospodarski rasti se znižuje raven dolga, merjeno v BDP. A ob tem ne gre pozabiti na tveganja, ki se po opozorilih evropske komisije povečujejo,«

Po njenih besedah so najboljši kazalnik tega, kaj nam prinaša prihodnost, proračun in načrtovane investicije. »Mir in varnost postajata draga. Za to se bo namenilo kar 22-krat več kot v prejšnjem proračunu EU. Pred pogajanji o prihodnjem proračunu je jasno, da bodo med poraženci kmetijstvo in sredstva za kohezijo; oboje bo čutila Slovenija. Če se primerjamo z drugimi kohezijskimi članicami – Čehi, Poljaki … – ugotovimo, da smo že danes na dnu. Vsa sredstva so sicer dobrodošla, a obstaja velika verjetnost, da se bo bazen teh sredstev zmanjševal in Slovenija pri tem ne bo izjema,« meni Kodrinova.

Ob tem povdarja, da se Slovenija v evropskih krogih znova omenja kot zgodba o uspehu, a po drugi strani že nekaj let ignoriramo opozorila EK; Prvo je zdravstvo, ki ob starajočem se prebivalstvu postaja vse večja težava. Druga težava je višina dolga – že res, da se glede na BDP zmanjšuje, a nominalno raste, kar pomeni strošek za proračun, sploh če bodo obrestne mere v prihodnje začele rasti. Težava je tudi upad investicij – to področje se sicer izboljšuje, a zanemarjanje naložb v preteklosti bomo občutili v prihodnje. Zanemarjajo se predvsem vlaganja v raziskave in razvoj, ki se oddaljujejo od treh odstotkov BDP (znašajo približno dva odstotka). Velika sramota Slovenije je, da se po razvitosti finančnega trga uvršča na 106. mesto, za vsemi državami nekdanje Jugoslavije. Posledično se podjetja v panogi IT spopadajo s težavami z dostopnostjo do virov financiranja, kar je težava, saj številne ideje v tej inovativni panogi ne zaživijo. »Dopuščam, da se z blockchainom in ICO to področje izboljšuje.«, še dodaja Kodrinova.

 

Read original post